#MnM : Palestina : Tekanan Institusi

Home / EVENT / March & Match / #MnM : Palestina : Tekanan Institusi

Lisa Taraki, sosiologi di Universitas Birzeit di wilayah pendudukan di Tepi Barat, adalah salah seorang pengasas Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI). Dia menjelaskan mengapa harus ada gerakan boikot Israel sedunia dan keupayaan Israel menggunakan warganya untuk mendukung gerakan anti-boikot.


Berikut petikan pernyataan Lisa Taraki(LT) dalam wawancara dengan Mark LeVine(ML) , profesor sejarah Timur Tengah di Universitas California, Irvine.


ML: Apakah pergerakan ” Boikot, Penjualan dan Sekatan (BDS)” dan bagaimana ia berkaitan dengan pergerakan boikot akademik dan budaya? Bagaimana perkembangan kedua-dua gerakan dalam beberapa tahun kebelakangan ini dari segi matlamat dan kaedah mereka?


LT: Pergerakan BDS boleh disimpulkan sebagai perjuangan menentang penjajahan, pendudukan Israel, dan apartheid . BDS merupakan satu strategi yang berasaskan hak yang akan diteruskan sehingga Israel memenuhi kewajipan untuk mengiktiraf hak penentuan sendiri rakyat Palestin dan mematuhi hukum internasional.


Dalam rangka kerja ini, boikot akademik dan kebudayaan Israel telah bertapak kukuh dalam tempoh tujuh tahun sejak pelancaran Kempen Palestin untuk Boikot Akademik dan Kebudayaan Israel (PACBI) pada tahun 2004.Matlamat panggilan boikot akademik dan budaya , sebagai matlamat Panggilan Masyarakat Awam Palestin untuk Boikot, penjualan dan Sekatan yang dikeluarkan pada tahun 2005, kekal konsisten : untuk menamatkan penjajahan tanah Palestin yang diduduki pada tahun 1967, untuk memastikan kesaksamaan penuh Palestin warganegara Israel dan menamatkan sistem diskriminasi kaum dan merealisasikan hak-hak pelarian Palestin untuk kembali ke rumah-rumah dan harta mereka seperti yang ditetapkan dalam Resolusi PBB 194.


Logik pergerakan BDS juga kekal konsisten. Logik BDS berasaskan logik tekanan, tiada diplomasi, pujukan, atau dialog. Diplomasi sebagai satu strategi untuk mencapai hak-hak Palestin yang telah terbukti sia-sia, kerana perlindungan dan kekebalan Israel menikmati daripada kuasa hegemoni dunia dan orang-orang di sekitar mereka.


Kedua, logik pujukan juga menunjukkan kegagalan, kerana kekurangan “pendidikan” Israel tentang kengerian pendudukan dan lain-lain bentuk penindasan. Dialog antara Palestin dan Israel, yang sangat popular di kalangan liberal Israel dan kuasa Barat, dan kerajaan yang membiayai aktiviti-aktiviti mereka, juga telah gagal teruk. Dialog sering berkisar mengenai “penceritaan antara kedua-dua pihak”, dalam erti kata bahawa setiap pihak mesti memahami kesakitan, kesedihan, dan penderitaan yang lain, dan menerima cerita pihak yang lain.


Ini menunjukkan kedua-dua pihak seolah-olah sama-sama tidak bersalah, dan sengaja mengelakkan pengakuan hubungan penjajah-dijajah. Dialog tidak menggalakkan perubahan, tetapi mengukuhkan lagi status quo, dan sebenarnya kepentingan dialog adalah bagi Israel, kerana ia menjadikan warga Israel merasakan bahawa mereka sedang melakukan sesuatu sedangkan pada hakikatnya tidak. Logik BDS merupakan logik tekanan. Dan tekanan ini semakin membesar.

Tekanan Institusi


Boikot Palestin yang diterajui akademik dan budaya memboikot institusi, iaitu, ia tidak mensasarkan individu, ahli akademik, atau artis. Perkara ini kekal sejak permulaan pergerakan BDS. Namun, penting untuk dinyatakan di sini bahawa semua universiti Israel dan hampir seluruh spektrum kebudayaan Israel termaktub dalam dasar-dasar negara, dan oleh itu adalah sasaran yang sah boikot. Garis panduan dan kriteria untuk memboikot, bagaimanapun, telah dijelaskan sejak penubuhan pergerakan, seiring dengan pengalaman yang diperolehi, dan sebagai tindak balas kepada permintaan panduan dari ahli akademik yang cermat dan pekerja kebudayaan yang ingin menghormati panggilan boikot Palestin. PACBI khususnya menghabiskan banyak usaha membimbing dan memberi nasihat kepada aktivis perpaduan antarabangsa. Konsistensi dicapai melalui garis panduan yang dibangunkan oleh PACBI, dan kerjasama dengan elemen-elemen lain dalam gerakan BDS Palestin.


Pihak intelektual awam, ahli akademik, penulis, artis, pemuzik dan lain-lain pekerja kebudayaan yang dikenali diseluruh dunia kini telah menyokong boikot panggilan akademik dan budaya, nama-nama mereka terlalu banyak untuk dinyatakan di sini, tetapi pembaca yang berminat boleh berunding dengan laman web PACBI . Di samping itu, beberapa kempen untuk memboikot akademik dan budaya telah ditubuhkan di seluruh dunia di UK, Amerika Syarikat, Perancis, Pakistan, Lubnan, Jerman, Norway, India, Sepanyol, Afrika Selatan, dan Australia, dan banyak negara lain. Platform Eropah yang baru ditubuhkan untuk Boikot Akademik dan Kebudayaan Israel (EPACBI) adalah sebuah badan penting yang menyelaras di Eropah.

mavi
mavi marmara yang sangat ditakuti oleh Israel


Serangan maut Israel ke atas Semenanjung Gaza pada musim sejuk 2008-2009 dan pembunuhan aktivis perpaduan Turki di atas kapal Marmara Mavi Mei 2010 bertindak sebagai pemangkin dalam penyebaran besar-besaran gerakan BDS di seluruh dunia, termasuk pembatalan persembahan seni di Israel, bantahan terhadap persembahan membabitkan institusi Israel di luar negara (seperti bantahan yang lepas dan semasa di sekitar persembahan oleh Israel Philharmonic Orchestra), dan dalam banyak bentuk yang lebih kreatif seperti bantahan dan boikot projek-projek Israel, jenama-Israel dan institusi.