Rendez-vous d’Hiver 2012 dalam Kenangan

Rendez-vous d’Hiver 2012 dalam Kenangan

2012, AKTIVITI, Rendez- Vous d'Hiver
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Alhamdulillah syukur kepada Allah s.w.t. kerana dengan limpah kurnia-Nya, Rendez-vous d'Hiver 2012 telah pun berlangsung dengan jayanya pada 23 hingga 26 Disember 2012 yang lalu di Centre de Vacances à Chene et Roc, Cadeac Arreau, Toulouse. Biarpun sudah lebih 3 minggu berlalu, namun RDH 2012 sentiasa memberikan kenangan manis kepada semua yang terlibat dalam acara tahunan terbesar ARIF ini, yang telah kali kedua dianjurkan. [caption id="attachment_5834" align="alignnone" width="720"] Kegembiraan peserta, kepuasan kami.[/caption] Seramai 184 orang peserta dari pelbagai latar belakang telahpun memeriahkan program ini, dan mereka terdiri daripada pelajar-pelajar Malaysia yang menuntut di Perancis, Republik Czech, Poland, Sepanyol, Jerman, United Kingdom dan juga Malaysia. Perhimpunan musim sejuk terbesar di Perancis ini juga disertai oleh beberapa pelajar bukan muslim yang turut serta tidak mahu terlepas peluang bersama-sama…
Read More
Pertandingan Fotografi RDH 2012

Pertandingan Fotografi RDH 2012

2012, AKTIVITI, Rendez- Vous d'Hiver
Assalamualaikum w.b.t.. Bahang RDH ARIF '12 semakin dirasai dengan kedatangan musim sejuk mula mengambil tempat di kawasan saudara-saudari. Ayuh, manfaatkan musim sejuk ini dengan menyerlahkan bakat yang terpendam saudara-saudari dalam bidang fotografi! Mari sama-sama kita memeriahkan pertandingan fotografi "Damainya Musim Salju". Hanya tinggal 2 minggu sahaja lagi sebelum penyertaan ditutup, jadi manfaatkan sebaiknya peluang yang masih terbuka ini! Hadiah menarik menanti 2 pemenang bertuah bagi setiap kategori menanti anda! :) [caption id="attachment_5844" align="alignnone" width="800"] PERTANDINGAN FOTOGRAFI RDH 2012[/caption] Kriteria gambar 1) Saiz maksimum gambar : 1000 x 665 px 2) Nyatakan nama penuh, lokasi anda dan kategori kamera ketika penghantaran penyertaan. 3) Tidak terlalu banyak caption sehingga menutupi fokus gambar. 4) Tidak terlalu banyak effects/edit/retouche, mestilah berpada-pada. 5) Gambar mestilah sopan dan tertib. 6) Bertepatan dengan tema : "Damainya Musim…
Read More

Pertandingan Fotografi RDH ’12

2012, AKTIVITI, Rendez- Vous d'Hiver
Anda suka fotografi? ARIF membuka peluang untuk anda menyerlahkan minat dan bakat anda. Jom ramai-ramai memeriahkan pertandingan fotografi "Damainya Musim Salju"! Kriteria gambar: saiz max gambar : 1000 x 665 nyatakan kategori kamera ketika penghantaran penyertaan tidak terlalu banyak caption sehingga menutupi fokus gambar tidak terlalu banyak effects/edit/retouche, mestilah berpada-pada gambar mestilah sopan dan tertib bertepatan dengan tema : Damainya Musim Salju gambar mestilah dihantar ke alamat email berikut : info@arif-france.org  (sebarang penghantaran melalui medium lain tidak akan dilayan) Hasil karya akan dimuatnaik di FB ARIF. Keputusan pertandingan akan diumumkan di RDH 2012 nanti! Jangan lepaskan peluang keemasan ini!    
Read More
Rendez-vous d’Hiver 2012

Rendez-vous d’Hiver 2012

2012, AKTIVITI, Rendez- Vous d'Hiver
Assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera, Kami, pihak ARIF France dengan sukacitanya menjemput saudara/saudari ke program ulung kami untuk sesi 2012/2013, RENDEZ-VOUS D’HIVER 2012 (RDH 2012). Program ini ,yang telah berlangsung dengan jayanya pada tahun lepas, (RDH 2011), akan dipenuhi dengan pelbagai jenis aktiviti berbentuk fizikal, mental dan rohani bagi menjamin keseronokan saudara/saudari sepanjang RDH 2012, sekaligus menjadikan RDH 2012 satu program yang sangat unik. Di sini kami sertakan beberapa informasi PENTING berkaitan RDH 2012 : Tarikh : 23 - 26 DISEMBER 2012 Lokasi : Centre de Vacances à Chene et Roc, Cadeac Arreau, TOULOUSE, FRANCE Yuran pendaftaran : 60 euro/peserta AYUH! Mari kita bersama-sama mewarnai cuti musim sejuk kita dengan RDH 2012. Bagi memastikan memori baru dapat dicipta dan kemeriahan RDH 2012 dapat dikongsi bersama, kami sertakan pautan borang pendaftaran…
Read More
#M&M : March & Match 2012 kini bermula!

#M&M : March & Match 2012 kini bermula!

2012, AKTIVITI, March & Match
[Abu] : Ali, Ali, harini bape haribulan? 1 March 2012? [Ali] : 1 March 2012.... Apsal? [Abu] : Ko rasa tak apa yang aku rasa..? Ko ingat tak bulan ni ada apa? ;) [Ali] : Hmmm, aku tak sure la Ali... Euro 2012 lmbt lagi, Olimpik 2012 pun summer ni... Apa ek? [Abu] : Laaaa, bulan ni kan bulan M&M : March and Match 2012! Bulan kesedaran Timur Tengah. :) Ingat tak? [Ali] : Haaaaaaa..... baru teringat... Ada aktiviti apa ek dalam M&M 2012 ni?   Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,   Pada bulan March ini, ARIF ingin membawakan anda semua, satu kempen kesedaran paling osem kat France mengenai isu - isu yang berlaku di Timur Tengah, especially yang berlaku di Syria, Egypt dan Palestin. :)   Jom kita sama…
Read More
#M&M : Majlis Kesedaran Syria Grenoble

#M&M : Majlis Kesedaran Syria Grenoble

2012, AKTIVITI, Est, March & Match
Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang   Assalamualaikum wbt dan bonjour rakan-rakan,   "Barangsiapa yang bersaudara dengan seseorang karena Allah, niscaya Allah akan mengangkatnya ke suatu darjat di syurga yang tidak bisa diperolehnya dengan sesuatu dari amalnya." (Riwayat Muslim) Sejauh mana keperdulian kita dengan saudara semuslim di Syria dan saudara semuslim tertindas yang lain? Dan sekerap mana doa dan ingatan kita untuk mereka? Mungkin di luar kudrat kita untuk berjuang mengangkat senjata bersama umat yang dijanjikan kemenangan ini, tetapi demi menyanjung ukhuwah fillah sesama Islam, kami di Grenoble telah memilih tarikh 18 Feb 2012 untuk menjayakan malam "Syria is Calling".     Bertempat di Darul Falah (rumah Azizi, Arif, dan Masruddin), malam yang diharap penuh barakah itu disertai oleh 10 warga lelaki dan 4 warga perempuan di…
Read More

Malam Bina Iman & Taqwa, Toulouse! ^^

2012, AKTIVITI, Sud
Assalamualaikum wbt et bonjour à tous, Alhamdulillah tsumma alhamdulillah dipanjatkan ke hadrat Ilahi kerana memberi peluang sekali lagi untuk terus berada dalam lembayung kemanisan iman serta keindahan salju putih yg membasahi bumi Napoleon selatan ini. Cinta dan kasih sayang melahirkan perkongsian. Kerana sayangkan ikatan ukhuwwah sesama kita, maka inilah perkongsian dari kami di Toulouse. 28 januari 2012 merupakan tarikh yang dipilih untuk menjayakan MAlam Bina Iman dan Taqwa (MABIT) yang pertama disini. Untuk menjadikan malam ini lebih bermakna, kami sepakat menamakannya : 'Ladies Night' bertemakan merah jambu!! Bermula pada jam 1830 dengan solat maghrib secara berjemaah. Usai solat, kami berada dalam bulatan kecil kami. Kesejukan bumi Allah ketika ini tidak terasa kerana kedekatan kami dalam menghidupkan malam ini. Bulatan kecil comel ini dihiasi dengan tazkirah tentang tokoh sufi Ibrahim bin Adham…
Read More

Malam Membina Iman & Taqwa, Besancon =)

2012, AKTIVITI, Est
Pada 27 & 28 januari 2012, bertempat di Besancon, kami telah bersepakat untuk mengimarahkan malam tersebut dengan MABIT (MAlam Bina Iman dan Taqwa). Dengan kehadiran seramai 30 orang pelajar Malaysia, majlis bermula ketika jam menghampiri pukul 8 malam, dengan makan malam bersama di dalam dulang, seperti yang diamalkan oleh Rasulullah saw. Selepas itu, bersempena perpindahan Kak Marini ke teratak baru, kami beramai-ramai membacakan surah Yassin untuk mewarnai teratak baru itu dengan sesuatu yang suci, mulia dan indah. (Marini & suaminya selaku tuan rumah) Kemudian, bersesuaian dengan tema majlis kali ni, iaitu “I <3 Rasulullah saw”, kami membaca selawat ke atas junjungan besar kita, iaitu Nabi Muhammad SAW disusuli dengan sebuah tazkirah pendek. Menerusi tazkirah, kami menelusuri kembali sirah rasulullah terutamanya kisah baginda ketika berada di pengakhir kehidupan bersumberkan kitab Ar-Raheeq…
Read More